IES Gävle Sr kickar igång årets stora SV/SO/EN ämnesövergripande projekt, the Scrapbook, med en föreläsning av Emerich Roth

FacebookTwitterLinkedInPinterestShare
You must consent to third-party cookies to view this content.You must consent to third-party cookies to view this content.
Parts of the swedish department together with Mr. Roth

Onsdagen den 19 september var en stor dag på  Internationella Engelska skolan i Gävle då Emerich Roth återigen besökte skolan. Emerich överlevde Förintelsen och vi är evigt tacksamma att han orkar fortsätta berätta och besöka skolor i landet. Detta är den fjärde gången i ordningen han besöker våra årskurs nior och när vi skiljs åt på eftermiddagen så säger vi glatt till varandra  "vi ses nästa år".

Emerichs berättelse är otroligt tuff att ta sig an och man känner av spänningen i gympasalen där 200 elever  från åk 9 samlats. Temat är andra världskriget och Förintelsen. Dagen börjar med en film där Emerich berättar om hela händelseförloppet. Han berättar om hur han och hans familj i dåvarande Tjeckoslovakien, nuvarande Ukraina, förflyttas till ett tillfälligt ghetto för att sedan transporteras i boskapsvagnar till Auschwitz. Där splittras familjen och Emerich får senare veta att hans två yngsta syskon och mamma gasats ihjäl direkt vid ankomsten. Från Auschwitz och dödsmarschen så överlever Emerich totalt fyra andra koncentrationsläger innan de befrias av ryssarna. Hans historia beskriver vad det yttersta våldet och hatet kan göra med människor.

Emerich är idag 94 år gammal och när han går ut på scenen så får han rungande applåder. Eleverna tystnar och sedan sprider Emerich sitt budskap om kärlek. Om han fick välja skulle alla gränser vara öppna i världen och den enda religionen vi skulle följa skulle vara kärlekens. Han menar att ingen människa föds ond utan vid avsaknad av kärlek och bra förebilder så kan detta barn bli ont. Hans budskap till eleverna fortsätter med att säga att om vi känner någon som far illa så kan man hjälpa honom eller henne och det är viktigt att man gör det. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon.

Ett viktigt budskap når eleverna idag och det märks väl att de är tagna av stämningen. Det är magiskt att vi får dela detta tillfälle tillsammans och att vi nu kan föra detta vidare till kommande generationer.

Vid pennan,

Ms Holmkvist, lärare i svenska